Portal Biznesowy

Ekonomia Gospodarka Marketing Nieruchomości Inwestycje

Masa cukrowa podbija rynki cukiernicze

Na rynku można coraz częściej spotkać produkty wykonane z masy cukrowej. Również w polskim przemyśle cukierniczym masa cukrowa  jest  coraz częściej wykorzystywana, szczególnie przy produkcji wszelkiego rodzaj ozdób cukrowych. Masa cukrowa, mimo że można ją spotkać już od jakiegoś czasu na naszym rynku, uznawana jest za dość nowym materiał/surowiec. Czym dokładnie jest masa cukrowa? Otóż sama  masa cukrowa to surowiec cukierniczy wykorzystywany najczęściej do wykonywania ozdób np. na torty, ale ma również inne zastosowanie.  Masa cukrowa zw. na swoje właściwości stwarza szerokie możliwości wykorzystania, dlatego jest lubiana przez cukierników.

Można zauważyć też pewne trendy na rynku internetowym – pojawiają się pierwsze sklepy internetowe oferujące  produkty jak masa cukrowa i ozdoby z niej wytwarzane. Aczkolwiek  masa cukrowa to produkt stricte specjalistyczny więc jego sprzedaż nie może być nastawiona na ilość. Jednak branża ślubna w ślad za zachodnimi krajami również w u nas coraz bardziej się rozwija jako sektor biznesowy, zatem tworzy nowe rynki dla takich produktów jak masa cukrowa. Poza tym ceny usług i produktów związanych z organizacją ślubu stale rosną. Jednak najczęściej masa cukrowa nie jest wytwarzana u nas, a sprowadzana/importowana zza granicy.

Połączenie rynku cukierniczego i branży ślubnej wydaje się być rozwojowe (oczywiście mam tu na myśli torty i ciasta), tak więc takie produkty jak masa cukrowa powinny być coraz popularniejsze.

Zostaw komentarz »»

Informacje:

Ostatnie analizy rynków: