Poznaj krajowe systemy jakości żywności!

Właściciele przedsiębiorstw mają możliwość wdrożenia w strukturach firmy różnych systemów, zarówno krajowych jak i europejskich, które poświadczą między innymi wysoką jakość oferowanych produktów.

systemy_zarzadzania_jakosci

W skali europejskiej bardzo popularne są systemy ISO, takie jak systemy zarządzania jakością wg normy ISO 9001, system zarządzania środowiskiem opisane w normie ISO 14001, systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji,  wg normy ISO 27001 czy systemy zarządzania energią wg ISO 50001. Systemy te z pozytywnym skutkiem wprowadzane są przez polskich przedsiębiorców, a największą popularnością cieszy się już od dłuższego czasu system ISO 9001.

Warto wiedzieć o tym, że dostępne są również krajowe systemy, dotyczące między innymi obszaru żywności. Wymienić tutaj możemy na przykład:

  1. System Jakość Tradycja – opracowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego i Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej. Celem tego systemu jest wykorzystywanie do produkcji wyłącznie surowców, których pochodzenie jest znane i nie zawierają komponentów GOMO. Produkty muszą charakteryzować się tradycyjnym składem lub sposobem wytwarzania i cechować się wysoką jakością.
  2. System Quality Meat Program (QMP) – opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. System ten zapewnia wysoką jakość wołowiny i młodej wołowiny, która pozyskiwana jest w wyniku przestrzegania takich warunków jak: dobór odpowiednich ras do produkcji zwierząt, właściwe postępowanie ze zwierzętami, polegające miedzy innymi na trzymaniu zwierząt bez uwięzi czy stosowanie zaleceń dotyczących wagi ubojowej i innych parametrów ciała zwierzęcia.
  3. System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) – opracowany przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” oraz Związek „Polskie Mięso”. Jakość wieprzowiny uzyskiwana jest w wyniku przestrzegania przez hodowcę wymagań systemu, jakimi m.in są: wykorzystywanie do krzyżowania zwierząt wolnych od genu odpowiedzialnego za zwiększoną częstotliwość występowania wad jakości mięsa czy eliminowanie lub minimalizowanie w obrocie przedubojowym oddziaływania czynników stresogennych.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zobacz też:

  • Nowoczesne systemy kominowe - W dzisiejszych czasach bardzo trudno znaleźć profesjonalną firmę, która zajmie się w sposób kompleksowy sprzedażą, montażem i doradztwem tec...
  • Systemy zasilania w firmach - Jako, iż jestem dyrektorem placówki przemysłowej w pełni zasilanej energią elektryczną, wiem jak bardzo korzystne jest inwestowanie i dbałość...
  • Małe przydomowe oczyszczalnie ścieków - Zbiór obiektów technologicznych służących do uzdatniania wody są to biologiczne oczyszczalnie ścieków. Cały proces usuwania ze ścieków zan...
  • Żywność ekologiczna i bariery jej rozwoju - Choć coraz więcej powstaje w Polsce ośrodków rolniczych zajmujących się produkcją żywności ekologicznej, nadal jednak – w porównaniu do in...
  • Czym zajmuje się agencja interaktywna? - Na polskim rynku pojawia się ostatnimi czasy coraz więcej firm zajmujących się projektowaniem stron internetowych oraz agencji interaktywnych o r�...
  • Serwis używa plików cookie, korzystanie z serwisu oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie - Polityka Cookies i Prywatności