Gotowanie we Francji

Kuchnia francuska – uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Często kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem nie jest jednak jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) – drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach, choć dużą popularnością cieszą się także supermarkety.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zobacz też:

  • Przepisy kulinarne -  Jeśli ktoś mówi, że potrafi gotować, a jego umiejętności kończą się na zalaniu wrzątkiem zupki w proszku, traktujemy jego słowa jako nie...
  • Łatwe gotowanie -  Nadeszła moda na gotowanie w domowym zaciszu. Dziś gotowanie jest trendy. Jesteśmy coraz bardziej otwarci na światowe nowości kulinarne. Koniec z...
  • Małe przydomowe oczyszczalnie ścieków -  Zbiór obiektów technologicznych służących do uzdatniania wody są to biologiczne oczyszczalnie ścieków. Cały proces usuwania ze ścieków zan...
  • Praca sezonowa w Turcji -  O atrakcyjności danego miejsca decyduje wiele rozmaitych czynników – krajobrazy, bogactwo zabytków, położenie geograficzne, warunki atmosferycz...
  • Dla kogo prawo jazdy? -  Ostatnie wypadki polskich autokarów we Francji wywołaly w Polsce szeroką dyskusję, o tym na jakich zasadach powinno byc przyznawane prawo jazdy. W...
  • Serwis używa plików cookie, korzystanie z serwisu oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie - Polityka Cookies i Prywatności