Jeśli ktoś mówi, że potrafi gotować, a jego umiejętności kończą się na zalaniu wrzątkiem zupki w proszku, traktujemy jego słowa jako nieuczciwość, a przynajmniej duże nadużycie. Przyjmując jednak, że gotowanie (mówiąc trywialnie) to przygotowanie czegoś go jedzenia – mówi całkowitą prawdę, lecz przecież gotowanie to coś dużo więcej. Nie po to powstawały i wciąż powstają przedziwne przepisy kulinarne, składające się z połączenia różnych składników, nie po to wielu ludzi szkoli się na kucharzy, by gotowanie było tylko gotowaniem, tylko smażeniem, czy tylko pieczeniem. Aby przygotować prawdziwe danie, trzeba w nie włożyć całe swoje serce, przynajmniej tak twierdzą specjaliści w tej dziedzinie. Nie jest to trudne, jeśli lubi się to, co się robi. Wszystkie zawody, czy po prostu zajęcia, wykonywane z pasją – dają o wiele lepszy efekt końcowy, niż wykonane bez emocji. Spójrzmy chociażby na kwestię muzyki: prawdziwy muzyk dobrze wie, że nie wystarczy odczytać nuty, trzeba również oddać się muzyce, dać się jej ponieść, a wtedy utwór naprawdę pięknie zabrzmi. Zauważmy także, że większość zajęć wynika z pasji. Ilu jest malarzy bez pasji? (Jeśli w ogóle tacy są). Niestety, istnieją także zajęcia, które wykonywać trzeba, bez względu na to, czy je lubimy, czy nie. Czasem po prostu nie chcemy polubić. Warto jednak się nad tym zastanowić i zrozumieć, że naprawdę warto polubić gotowanie. Możemy się zdziwić, iż wypieczone przez nas ciasta czy przygotowane sałatki okażą się lepsze.
- Aby Twój uśmiech był piękny: wybielanie zębów i biżuteria nazębna.
- Gitara
Może Ci się też spodobać
Zobacz też: